Marja Sas, Praktijk voor Coaching & Therapie

Over Verlies, Verandering en Afscheid ..... en over Rouw

Welkom op mijn website
waar we open mogen zijn over Verlies, Verandering en Afscheid ... en over Rouw 

In het leven van alledag komen verlies en verandering voor, of we dat nu wel of niet willen. Het nodigt ons uit om hiermee om te gaan, om te rouwen, zodat we hier zo goed als mogelijk mee leren leven.


Verlies en verandering horen bij het leven, bij jouw leven. Hoe heb jij ooit geleerd om te gaan met een verlies, een verandering ... en met rouw? Rouw volgt op een verlies en kan ook volgen op een verandering, zeker als die verandering als een verlies wordt ervaren. Waar de ene mens heel natuurlijk door het rouwproces heen gaat, zal de andere mens met moeite het hoofd boven water kunnen houden, en voor weer een ander zegt het leven zelf STOP. 

Hoe rouw jij? Ga je gewoon door en lijkt het toch of je tegen de stroom van je eigen gevoelens in zwemt? Of lijkt het of je in een woeste rivier terecht bent gekomen en dreig je kopje onder te gaan? Rouw wacht op ons want het wil doorvoeld en doorleefd worden. 
Rouwen na een verlies (en een verandering) is net zo'n natuurlijk onderdeel van ons leven als de blijheid en de vreugde na een geboorte dat is. Alleen hebben we niet altijd geleerd wat rouwen is en, nog belangrijker, wat jouw manier van rouwen is. Jij bent een uniek mens en zo is ook jouw rouwproces uniek.

Bij een verlies kun je denken aan: het overlijden van een dierbare, een scheiding, een levensbedreigende ziekte (bijvoorbeeld kanker), een burn-out, een ontslag, een reorganisatie, een gedwongen verhuizing enz. enz.

Een verandering hoeft niet altijd iets van buitenaf te zijn. Als mens veranderen wij ook, soms door de dingen die om ons heen gebeuren en soms omdat het voor ons nodig is om te veranderen, onszelf te worden. Ook hierin kunnen we vastlopen als er zaken nog niet helder en duidelijk zijn, als je er net de vinger niet op kunt leggen. 

Als het leven Stop zegt en jij merkt dat je vastloopt, gun jezelf dan om hierin begeleid te worden. Sommige dingen in het leven kan je niet alleen en het getuigt van moed en kracht als je jezelf deze begeleiding gunt. Ik begeleid je graag.